Hvordan setter jeg opp IP kamera

Endret Mon, 28 Dec 2020 ved 01:00 PM

Vi i Sensio støtter webkamera som viser bildestrøm i mjpeg.  Har du ett kamera som ikke står på listen, så kan du forsøke med ett av de på listen allikevel. Eventuelt har vi mulighet for å legge til nye kameratyper ved behov.

Axis, Dlink, Foscam, Hikvision, Instar, WestMile, ACTi, Brickcom

Hurtigoppsett av webkamera er som følger:

1. Sett opp kameraet. Følg bruksanvisning på kamera, og sjekk at du får en bildestrøm, evt aktiver mjpeg bildestrøm
  2. For tilgang utenfra må du åpne port i ruteren din. Hvilken port du benytter kan variere, du kan også velge dette selv. Vi anbefaler å velge et høyt portnummer for ikke å komme i konflikt med andre tjenester
  3. Legg til kamera i xSetup. Velg Kamera på prosjekt-fanen

4. Velg type kamera, skriv inn IP-adresse og port, brukernavn og passord.

Oppsett av Axis IP-kamera

Det er svært lett å legge inn et Axis IP-kamera i Sensio xSetup. Det kan du lese mer om i brukermanualen til xSetup. For å få kameraet til å fungere som ønsket, samt å få tilgang til kamerat når man logger seg på systemet utenifra, kreves det imidlertid at kameraet og nettverket settes opp riktig. Dette vedlegget beskriver hvordan kameraet og nettverket må settes opp for å fungere som ønsket.

Oppsett av kamera

Det første du må gjøre er å installere kameraet, koble det til strøm og nettverk. Beskrivelse på dette finner du i brukermanualen til kameraet.

Når det er gjort må du laste ned og installere Axis IP Utility som følger med  kamerapakken. Når du åpner Axis IP Utility, vil vinduet se ut som bildet til høyre.

Hvis kameraet er koblet opp riktig, vil du få det opp i listen. Bruk Axis IP Utility til å sette opp nettverket til kameraet riktig.

Når det er gjort går du inn på nettsiden til kameraet. Dette gjør du ved enten å dobbelt-klikke på kameraet i lista, eller å merke kameraet i listen og trykke på hjemmesideknappen. Du bør da få opp et bilde noenlunde likt bildet til høyre.

Trykk på Setup for å komme til innstillingsmenyen. Standard brukernavn og passord er:
Brukernavn: root
Passord: pass
Så må du opprette bruker med passord, sette fast IP og portforward for at du skal kunne åpne for å se kamerabildet i sensio-appen.

Opprette bruker med passord

Du må opprette en bruker med brukernavn og passord for at kameraet ditt ikke skal være tilgjengelig for alle. Det er dette brukernavn og passordet du skal skrive inn i Sensio xSetup.

Du oppretter en bruker med brukernavn og passord på følgende måte:

1. Gå til Basic Configuration
    1. Velg Users
      1. Trykk på knappen ”Add…”
      2. Skriv inn ønsket brukernavn og passord.

a.       Velg ”Viewer” på User group.

b.       Trykk på OK.

Sette fast IP-adresse

Kameraet må ha fast IP-adresse for at det skal kunne nås fra Sensio-systemet. Dette settes opp på følgende måte.

1. Gå til Basic Configuration

1. Velg TCP/IP
      1. Velg fast IP-adresse ved å velge ”Use the following IP address”.
      2. Sett en fornuftig IP-adresse, subnettmaske og default router ut ifra hvordan ditt lokale nettverk er satt opp.
  • Trykk på Save for å lagre.
  1. Gå til System Options
    1. Velg Network
      1. Velg TCP/IP
        1. Velg Advanced

1. Under HTTP velger du ønsket port.
          2. Denne står standard til 80. For å få tilgang fra internett er det imidlertid viktig at denne settes til et annet tall. Du kan selv velge et portnummer mellom 1 og 65535.
            1. Det er dette portnummert du skal skrive inn i xSetup i tillegg til IP-adressen til kameraet.
          3. Det er viktig at du husker dette nummeret for senere innstillinger.
          4. Trykk på Save for å lagre.

Du er nå ferdig med å sette opp kamerainnstillingene. Det som nå gjenstår er å sette opp nettverket slik at det er mulig å få tilgang til kamerabildet fra internett.

Portforward – Åpne nettverket for tilgang til kameraet fra internett

For å få tilgang til kamerabildet fra utsiden av ditt lokale nettverk, må du åpne en port i nettverksrouteren. Framgangsmåten for å gjøre dette avhenger av typen nettverksrouter du har installert. Det finnes imd en nettside som beskriver framgangsmåten for de fleste routere. Dette er siden www.portforward.com . Under vises et eksempel på hvordan denne siden kan brukes til å åpne ønsket port i en nettverksrouter.

Før du begynner må du finne ut hvordan nettverket ditt er satt opp og hva slags router du har. Hvis nettverket ditt er satt opp med flere routere må du åpne porter i alle routere for at kamerabildet skal bli synlig. Eksempelet under forutsetter at du kun har en router. Se skisse under for hvordan eksempelnettverket er satt opp. Sannsynligvis er det samme måte som ditt nettverk ser ut.

Eksempelet under tar utgangspunkt i et system med konfigurasjonen og oppsettet under. Du trenger å vite samme informasjon om ditt system og oppsett før du kan fullføre åpningen av porter.

• IP-adresse til Axis kamera: 0.0.22
  • Port til Axis kamera: 945
  • Merke på nettverksrouter: D-Link
  • Type på nettverksrouter: DIR-635

Hvis du har kontroll på de fire punktene over, er du nå klar til å åpne en port i nettverksrouteren.

1. gå til portforward.com
  2. Trykk på Router List øverst til venstre i menyen

3. Gå nedover på siden og finn ønsket merke og type nettverksrouter.

4. Trykk på ”Click here to skip this advertisement…”.
  5. Gå nedover på siden og finn Axis i listen over enheter. Det er ikke viktig at du velger riktig Axis-type, da alle Axis-kamera settes opp på samme måte.

6. Følg instruksjonene på siden for å åpne port i nettverksrouteren.

MERK! Det er viktig at du setter inn porten du valgte i Axis-oppsettet, ikke port 80 som det står i beskrivelsen på www.portforward.com.